Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2HH0
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121N2

Туристическа информация

Дата на публикуване: 20.08.2020
Последна актуализация: 30.06.2022

МУЗЕИ

Археологически музей "Проф. Божидар Димитров"

Археологически музей Созопол се намира в старата част на града и един от 100-те национални туристически обекта. В него са събрани артефакти от всички исторически епохи в богатата история на града. Изложените в музея находки са забележителни - материали от най-дълбока древност до Античността и Средновековието, даващи сведения за живота и развитието на местното население от V в.пр.Хр. - XVII в., както и творби на християнското изкуство от XVII - XIX век. Музеят разполага с огромна колекция от древногръцки вази, над 120 запазени амфори в черно- и червенофигурален стил, монети, статуи и най-богатата в света колекция от каменни котви. Сред експонатите от най-новите археологически разкопки са реликварят от алабастър, в който са съхранявани мощите на св. Йоан, открити на остров Св. Иван през 2010г., както и созополският вампир, който придаде нов любопитен щрих в историята на града.
Адрес: гр. Созопол, пл. "Хан Крум"

Тел.: 0550 2 22 26

Работно време:

юни - септември: 9:00 -18:00ч., без почивен ден

октомври - май: 8:30 - 12:45ч. и 13:30 - 17:15ч., почивен ден: събота и неделя

 

Етнографски музей

"Къща Куртиди", в която се помещава Етнографският музей, е паметник на културата от края на XIX век. Дворът е с изглед към морето и автентичен за Стария град вид - чардаци и навеси, под които са изложени тъкачен стан, бъчви за вино, кадуси за мачкане на грозде, селскостопански сечива, миндер, битов инвентар и дори лодка.

В залите на музея е пресъздаден уютът на някогашната созополска съща и са изложени традиционни занаятчийски инструменти, свързани с основния поминък на населението - риболов, земеделие, скотовъдство.

В постоянната експозиция могат да бъдат видени над 300 експоната, дарени от родолюбиви местни сдружения и граждани. Носии, красиви покривки, богато украсените шевици и традиционните женски накити, пъстри престилки и шарени черги, датиращи от периода XVIII-XIX век, са част от многоцветието, което контрастира с потъмнелите от времето подове и тавани.

На втория етаж са обособени експозиционни модули с артефакти, свързани с градския бит и култура на созополчани от края на XIX до 60-те години на XX век.

През летния сезон музеят организира фолклорни празници, възстановки на характерни обичаи и множество тематични изложби.

адрес: гр. Созопол,  ул. "Кирил и Методий" 34 

Работно време:

юни - септември: 9:00 -18:00ч., без почивен ден

октомври - май: 8:30 - 12:45ч. и 13:30 - 17:00ч., почивен ден: събота и неделя

 

Художествена галерия

Художествената галерия се помещава в сграда, паметник на културата "Старото училище". Постоянната експозиция е разположена на два етажа и включва около 300 произведения - живопис, графика и скулптура. Забележителна е колекцията от картини на проф. Александър Мутафов - един от първите български художници маринисти. В самостоятелна зала е представена колекцията "Старият Созопол" от произведения на созополските художници Яни Хрисопулос и Петър Катерков. Изложени са творби на Георги Божилов - Слона, Николай Шмиргела, Георги Баев, К. Карамфилов, Греди Аса, Иван Бахчеванов и др. известни български художници.


Адрес: гр. Созопол, ул. "Кирил и Методий" 63

тел.: 0550 2 22 02

Работно време:

юни - септември: 10:00 -18:00ч., без почивен ден

октомври - май: 8:30 - 12:45ч. и 13:30 - 17:00ч., почивен ден: събота и неделя

 

Център за изкуства, местни художествени занаяти и традиции / Експозиция „Старият Созопол” 

Центърът е разположен в „Дукова къща“ – културна ценност с категория ,,местно значение“, изградена в първоначалният си вид във втората половина на XIX век.

До 2007 г. сградата е функционирала като детска градина и Териториална данъчна служба, преди да бъде почти напълно унищожена от пожар.

През 2015 г. на това място при извършени пълни археологически проучвания, предшестващи строителните дейности по възстановяването на сградата в първоначалният й вид, са открити останки от антични жилищни сгради и стопански съоръжения от IV – II век пр. Хр.

Музейната експозиция е разположена на 120 м2 и заема целия втори етаж на сградата. Пространството е многофункционално, предвидено за временни тематични и гостуващи изложби. Основен акцент в експозиционната политика е представянето на археологически артефакти, открити при последните археологически проучвания на територията на община Созопол. Друго направление в развитие на експозицията е свързано с представяне на старинни икони и творби на художественото изкуство, пресъздаващи Созопол от началото на века до ново време. Организират се изложби на произведения на традиционните художествени занаяти, приложни изкуства и творчески работилници за деца.

Адрес: гр. Созопол

ул. „Божидар Димитров” № 1

тел. за връзка 0888789255

Работно време:

юни - септември: 9:00 -18:00ч., без почивен ден

октомври - май: 8:30 - 12:45ч. и 13:30 - 17:00ч., почивен ден: събота и неделя

 

Музейна експозиция „Свети Никола”, гр. Черноморец

С богатата история и археологията на град Черноморец и района посетителите могат да се запознаят в Музейна експозиция „Свети Никола”, гр. Черноморец. Музеят е създаден през 2014 г. с цел представяне, съхраняване и популяризиране на богатата и древна история и култура на град Черноморец. Музеят се помещава в самостоятелна двуетажна сграда и се състои от две експозиционни зали с направление археология и етнография. На първият етаж на музея е поместена археологическа експозиция „Черноморец–хилядолетното начало”, в която са представени керамични съдове, култова пластика, древни металургични съоръжения, каменни костени оръдия на труда и рибарски приспособления открити от праисторическо селище в м.”Аклади” (VI-III хил.пр.Хр.), свидетелстващи за живота, поминъка и вярванията на най–ранните поселения в землището на самия град.

На втория етаж е поместена етнографска експозиция „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа“, в която са изложени женски накити, тъкани, традиционно мъжко, женско и детско облекло на представителите от трите основни етнически групи–рупци, тронки и загорци, оформящи пъстрият етнографски облик на района. Представа за основния поминък на населението–земеделие, животновъдство, риболов, както и старинните местни занаяти дават изложените оръдия на труда и занаятчийски инструменти. Богато илюстрираните фотоси и табла дават визуална представа за архитектурния облик на с. Свети Никола (дн.  Черноморец), начина на живот, традициите и обичаите – част от духовната култура на местното население.


Адрес: гр. Черноморец, ул.“Байкал“ №6

тел. за връзка 0550/44222

Работно време:

юни - септември: 10.00 ч.-12.00 ч., 14.00 ч.-18.00 ч., почивен ден - понеделник

октомври - май: 8.30 ч.-12.45 ч., 13.30 ч.-17, 15 ч., почивни дни - събота и неделя

 

 

Сайт на ОКИ:

https://sozopol-museums.bg/

https://www.livechatalternative.com/