Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Созопол чества 146 години от освобождението си с тържествен ритуал

Дата на публикуване: 07.02.2024
Последна актуализация: 07.02.2024

Днес, 7 февруари, се навършват 146 години от Освобождението на Созопол от османско иго. Празникът беше отбелязан тържествено пред паметника  и паметната плоча на мястото, където са посрещнати освободителните войски на 13-ти драгунски Орденски полк от Летящия отряд на генерал-майор Лермонтов на 26 януари 1878 г. / 7 февруари по нов стил /.
Припомнени бяха исторически моменти от този паметен миг.
„Цели пет века българският народ и град Созопол са отделени от естествения си път на развитие. Заличен е споменът за българското присъствие на картата на европейската цивилизация. Кървава и пълна с трагизъм бе Голготата на злочеста България  през османското иго.
„Летящият отряд“ под командването на полк. Лермонтов имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлинския проход черкези и дезертирали турски войници.
На 7 февруари е освободен и Созопол.
Този празник ни е скъп, не само защото е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановяването на българската държавност след почти петвековно прекъсване.
Безкрайно сме благодарни на всички синове, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни.“ Тържествено бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на полк. 
Лермонтов от кмета на общината Тихомир Янакиев, от общинска администрация, от общински съвет, от директора на СУ“Св.Св.Кирил и Методий“, От СОСЗР и клуб „Българка“, от ТД „Яни Попов“, от Гражд.сдружение „Елпида“, от НЖС „Света Марена“.
Всички присъстващи почетоха паметта на героите, освободили Созопол с едноминутно мълчание.
Цветя и венци бяха положени днес и на паметника на един от най-светлите образи в новата българска история - Капитан Петко войвода, по повод 124 години от кончината му.
По инициатива на него и други родолюбиви българи се основава тракийско
(Одринско) емигрантско дружество „Странджа“ с цел защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Османската империя. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия.
Днес Созопол отдаде почит и на Легендарният български войвода Петко войвода, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи , но и други балкански народи.
Днес се навършват 124 години от кончината на големият родолюбец и борец за свобода .
Голяма е ролята и значимостта му за тракийското движение и за тракийската организация. През 1896 г. по  инициатива на кап. Петко войвода  и на  други родолюбиви българи се основава тракийско /Одринско/ емигрантско дружество „Странджа“.
Името на кап. Петко войвода и до днес е символ на храброст, саможертва и свободолюбие.
 

https://www.livechatalternative.com/