Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Община Созопол ще си сътрудничи с Българската асоциация за туризъм

Дата на публикуване: 09.02.2024
Последна актуализация: 12.02.2024

     Община Созопол  и Българската асоциация за туризъм  подписаха меморандум за сътрудничество. Председателят на БАТ Ивелин Кичуков , регионалният председател Станко Щерев, кметът на общината Тихомир Янакиев  и зам.-кметът Андрей Николов се обединиха за обща цел –  популяризиране на Созопол като туристическа дестинация, свързана и с опазването на историческото и културно наследство.
      Двете институции ще обменят информация и ще дават гласност на потребностите и идеите на бизнеса в туристическия сектор. Те ще подготвят стратегия за сезон 2024г. и ще набележат акцентите и приоритетите за следващите 4 години, обясни Станко Щерев, който е инициатор на инициативата в Созопол.
    „Възхитен съм, че наш партньор ще бъде такъв млад и енергичен човек, който работи с цялото си сърце за каузата Созопол“. Това сподели Ивелин Кичуков, визирайки зам.-кмета Андрей Николов. Двамата обсъдиха възможностите за удължаване на сезона с културни и спортни събития, както и съдбата на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“.
Андрей Николов  заяви, че Созопол и Черноморец, където основно се развива туризъм, имат нужда от локална реклама и помощ от държавата за включването на общината в националните рекламни кампании. Той наблегна на това, че общината има желание да стопанисва обекти с културно-историческа стойност, какъвто е остров „Св. Кирик“, да ги промотира и интегрира в обща рекламна стратегия. Проблемът е в това, че те са собственост на държавата.
    „Необходима е по-добра комуникация с министерствата и от наша страна има желание за такава“, заяви  Андрей Николов. „Ние имаме консултативен съвет по туризъм, в който са ангажирани представители на различни браншове , включително и на туризма. Те също работят върху идеи за развитие на сектора и промотиране на бранда „Созопол“, защото основните приходи в общината са от туризъм в Созопол и Черноморец. Това дава възможност на администрацията да подготвя и реализира проекти и в малките населени места. Ние работим активно за удължаване на сезона. Подготвяме голямо спортно събитие преди него и месец на културата през септември. Планираме инфраструктурни проекти, които ще ни позволят да развиваме и конгресен туризъм. В Созопол отдавна е популярен поклонническия туризъм. Имаме нужда от реклама и на културно-историческото ни наследство, което е уникално и може да привлича още повече туристи с една добра стратегия и малко помощ от държавата. Участваме и в борси в страната и чужбина, направили сме нови и атрактивни рекламни материали, които представят Созопол пред света. Имаме идеи, но за осъществяването им е необходимо съдействие от държавата. Трябва да има диалог между общините и правителството, за да може да има развитие.“, уточни зам.-кметът.
Той заяви още, че са необходими средства за поддръжка, консервация, реставрация  и излагане на културно-историческото наследство в Созопол. Това обаче би трябвало да е ангажимент на държавата, защото археологическите находки и историческите артефакти са част от богатствата на България. А възможностите за развитие на различни видове туризъм и привличането на туристи с интереси към тях би трябвало да е част от национална стратегия за туризъм.

 

https://www.livechatalternative.com/