Начало

Археологическа изложба ще бъде открита днес от 17:30ч.

  • ПДФ
  • Печат

През туристическия сезон „Лято 2020 г.”, „Музеен център” Созопол поставя началото на нов проект, свързан с развитието на културния туризъм в Община Созопол. Инициативата под надслов „Изкуството в древността” включва поредица от изложби, представящи първокласни експонати от фондовете на археологическия музей.

На 30.07.2020 г. от 17:30 ч. в залите на Експозиция „Старият Созопол” на ул. „Кирил и Методий” № 29 ще бъде открита археологическата изложба „Малка антична пластика V – III век пр. Хр.”. Включени са около 160 артефакта, групирани в отделни тематични модули. Акцент на експозицията е най-богатата колекция в страната от предримска малка керамична пластика, която за първи път се показва пред широката публика комплексно и в целия си блясък. Впечатляват теракотите изобразяващи божества от Пантеона на древните аполонийци, които са украсявали светилища, домашни олтари или са съпътствали мъртвите в пътя им в отвъдното. Сред статуетките с митологични сюжети, интерес представляват изображенията на Деметра, Коре и Персефона, Кибела, Атина, Афродита и статуарна група от IV век пр. Хр., свързана с култа към Дионис, представен на кон в царствена поза с персонажи от неговата свита – сатири, менади, танцьорки и мисти. Един от най-ценните експонати е дървена статуетка - ксоанон на Аполон от V век пр. Хр., която е единствена по рода си в България.

В друга група пластични изображения са включени гротескни фигури на актьори, които дават информация за артистичния живот в града-държава. Голяма част от статуетките представят идеала на древните за женската красота в изящни пропорции на силуета и детайли на дрехите и прическите. Общото впечатление от античната керамопластика се допълва от няколко интересни образци на архитектурната декоративна теракота – антефикси, калиптери и керемиди с релефна украса, които демонстрират важни елементи от естетиката на градската среда.


В изложбата са илюстрирани античните традиции, обединени в техния социален и религиозен аспект, чрез артефакти свързани с култа към виното. Няма ритуал, в който да не участва тази свещена напитка. Античният пир (т.н. „Симпозион”) е съпровождал древните през целият им живот: раждане, сватба и смърт. Експонираните съдове за вино и храна (кратери, ойнохоета, чаши - киликси, скифоси и кантароси; паници, рибни блюда и скари) са част от традиционния комплект, използван по време на симпозиона. Пирът започвал с възлияния към боговете, като първата чаша е била обща за всеки един от участниците. След това се поднасяли ястията, сред които особено място е заемала рибата. Следвали интелектуални беседи и занимания; гостите си разменяли дарове. В кулминационния момент в залата влизали музикантки, акробати и хетери, които развличали гостите. Обикновено симпзионът завършвал късно през нощта с шествие (комос), съпроводено с песни и танци по улиците на града.

Експозицията е съпроводена с богато илюстриран разказ за историята на Аполония и древни морски карти, определящи значението на Аполония-Созопол, като едно от най-важните черноморски пристанища.

Прикачени файлове:
Изтегляне на файла (L1070586.JPG)сн.11373 Kb
Изтегляне на файла (L1070597.JPG)сн.21141 Kb
Изтегляне на файла (L1070605.JPG)сн.31239 Kb
scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2021
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930