Начало

НСЖ „Света Марена” стартира нов проект

  • ПДФ
  • Печат

В продължение на своята мисия да помага на хора в нужда и да създава благоприятна среда за развитие на способностите на жителите, живеещи на територията на община Созопол, Независимо Сдружение на жените „Света Марена”- Созопол стартира от есента нов проект.

Членове на женското сдружение се събраха на първата си среща по проекта, като за място избраха Етнографския музей. Там сред безценните експонати на етнографската сбирка, сътворени и изработени от сръчните ръце на българката, председателят на сдружението Вяра Милчева запозна присъстващите с целите и задачите на проекта.

Проектът „Женски час” бе разработен в сътрудничество със членове на женското сдружение и съмишленички и успешно бе класиран от Български фонд на жените/БФЖ/ в съревнование с още десетки такива от цялата страна.

Присъстващите на сбирката в Етнографския музей бяха запознати със съдържанието и целите на проекта.

Целите на Проект „Женски час” са повишаване на информираността на младите жени в уязвима общност относно техните права, запознаване с институции и организации, които оказват помощ и подкрепа, активно насърчаване на жените в борба за правата им и разпространение на информацията в общността.

Жените в уязвима общност да получат повече знания за сексуалните си права и женското си здраве чрез обучение и самообучение и тези знания да бъдат разпространени в общността, което ще допринесе за по-добър живот на младите жени и девойки, до намаляване броя на нежеланите бременности, а оттам – като превенция и на изоставянето на децата.Чрез споделяне на опит и добри практики от други представителки на общността, които вече имат добро образование, кариера и семейства, смятаме, че техният пример ще бъде мотивиращ и вдъхновяващ за жените от уязвимите групи. По този начин дейностите по проекта ще допринесат сред тях да се развие желание да се обучават, да повишават своето образование и икономическа независимост.

Проектът е насочен към младите жени от ромската общност и социално-слаби жени, живеещи в ОбщинаСозопол.

Преки бенефициенти– 30 жени, които ще участват в „Женски час“, на възраст 16-30 г., с ниски доходи.

Непреки бенефициенти – жени от ромската общност без огледна възрастта, сред които младите жени ще разпространят получената информация.

Ползи от проект: Като повиши сексуалната и здравна култура на участничките в проекта, а оттам и в общността. Това ще допринесе до намаляване на полово-предаваните болести, нежеланите бременности и изоставянето на деца.Споделянето на личен пример и добри практики от жени от уязвими групи, които благодарение на доброто си образование вече имат добро качество на живот, ще допринесе за по-добрата мотивация за активно участие в обученията. В обхвата на проекта са включени девойки и млади жени от 16 до 26 години от град Созопол и с. Росен.

Период за изпълнение на Проект „Женски час” : 1.09.2019-31.01.2020

Описание на проекта :В проекта са заложени 5 обучителни модула, всеки от тях – по 3 часа, два пъти в месеца. Всеки от модулите включва кратка теоретична част, с мултимедийна презентация, след което следват въпроси и отговори.Темите са: 1 и 2. Сексуални права и полова неприкосновеност.Какви права имаме и къде да търсим помощ и подкрепа при домашно и друго насилие? 3. Моите здравни права – кога, къде и при кого да търся медицинска помощ за моето здраве? 4. и 5. Женскоздраве – контрацепция, нежелана и желанабременност, гинекологични инструменти, апаратура и прегледи, първа помощ. Най-активните участнички по време на срещите, както и тези, които споделят информацията и доведат приятелка на следващатасреща, ще имат възможност за участие заедно с лектора – като модератори – със съвместна подготовка на темите.

Проектът ще приключи с публично събитие, на което ще бъдат поканени близки на обучаваните жени и те ще имат възможност да демонстрират наученото, вече като консултанти по различните теми.На събитието те ще консултират други представителки на своята общност заедно с обучителите, но след това вече ще имат възможност да го правят и сами. На събитието ще бъдат поканени също представители на медиите, социални работници, общински институции и др.

Партньори :Проектът се реализира със съдействието на Фондация „Институт за здравно образование“ – организация с мисия за повишаване на здравната информираност и комуникацията между лекари и пациенти.

Проектът се финансира от Български фонд за жените / БФЖ/ на стойност 6 906 лв.

Български фонд за жените /БФЖ -Единствената българска неправителствена организация, която подкрепя местните неправителствени организации работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения и икономически живот и премахване на всясасва дискриминация.

МИСИЯ: БФЖ да мобилизира местни женски организации за развитието на женско движение в България и да бъде създадено ново виждане за филантропията като инструмент за позитивна социална промяна.

Настоящият продукт стана възможен благодарение на финансовата подкрепа на Български фонд за жените. Продуктът не отразява становището на финансиращата организация и БФЖ не носи отговорност за съдържанието му.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

февруари 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829