Начало

Созопол в очакване на силен туристически сезон

  • ПДФ
  • Печат

Много награди и пожелания за добър туристически сезон съпътстваха откриването на седмото издание на франкофонския фестивал „Солей“, с който по традиция Созопол дава старта на лятото. Министърът на културата Боил Банов бе сред официалните гости на празничната вечер и на него се падна честта да открие франкофонския фестивал и да даде старт и на новия туристически сезон в Созопол.

„В Созопол има магия и самият аз съм подвластен, заяви министър Банов и добави, че културното и историческо богатство на града е чест и привилегия за всеки българин. „ Созопол отдавна надскочи националното си значение и днес ние сме свидетели на един хилядолетен град, който гради европейското си бъдеще. Приятно съм изненадан, че такава богата и уникална култура като френската е намерила свой дом в Созопол. Това е признание и визитна картичка, зад която стои работата и усилията на много хора, както от организаторите на фестивала, така и от управляващите в града,заяви още министър Банов и пожела незабравими фестивални дни и успешен туристически сезон.

Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител на София Николай Пехливанов, който е генерален спонсор на фестивала, председателят на Общинския съвет в Созопол Красимира Германова, зам.-кметът на града Катя Стоянова, дипломати от посолствата на Китай, Ливан, Белгия, Мароко, Белгия, Грузия и Румъния и общински съветници.

Посланикът на Ливан Сузан Музи беше отличена за работата си и съдействието, което оказва на фестивала „Солей“. Наградата й бе връчена от областният управител на София Николай Пехливанов.

Отличие и специална награда получи и председателят на общинския съвет в Созопол Красимира Германова. При връчването й директорът на фестивала Александрина Исайлова подчерта, че нейната подкрепа  е била решаваща фестивалът да се развива и обогатява с всяка изминала година. Председателят на общинския съвет в Созопол Красимира Германова благодари за високото отличие и подчерта, че това е награда за усилията и работата на общинския съвет, община Созопол и жителите на града, да превърнат Созопол в красиво и желано място за посетители от цял свят. „ Тази награда е и отговорност, защото  освен признание, тя е и очакване за още работа и подкрепа на един от най- стойностните фестивали, какъвто е франкофонския фестивал „Солей”,които се провеждат в Созопол, заяви още Красимира Германова и пожела силен и успешен туристически сезон на жителите на града.

По време на официалното откриване на туристическия сезон в Созопол награда бе връчена и на собственика на замъка „Влюбен във вятъра” Георги Тумпалов от Волфганг Арлт - Директора на China Outbound Tourism Research Institute. За проекта си Замъкът е класиран на първо място и награден със златен приз в категорията „Качество на туристическия продукт” на Световното туристическо изложение ITB China в Шанхай.

Церемонията по откриването продължи с невероятния концерт на Вера Шандел, Ангел Заберски, Емил Таслев и Стоян Янкулов. Магнетичната Вера Шандел взриви амфитеатъра в морския град с най- популярните френски шансони и с неповторимото творчество на Едип Пиаф. Публиката с удоволствие се наслади на изискания концерт придружен с чаша перно.

Вечерта завърши с пищна заря, което от години е запазена марка на Созопол.

Созопол е в очакване на най-силния си сезон. Градът вече е пълен с туристи, а прогнозите обещават ръст на гостите. Хотелите са почти пълни, а легловата база за лятото е заета на 100 %. Гости има от цял свят, както и от България. Градът е сред най-атрактивните културно-исторически дестинации. Общината през последните години не само разви туристическия си продукт, но и разшири активния летен сезон, с което привлича още повече посетители.

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

tr.han

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

май 2018
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031