НачалоАдминистративни актовеПроекти на нормативни актовеМотиви към проекта за приемане на изменения в Наредба за поставяне на преместваеми обекти за търговски или други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на град Созопол

Мотиви към проекта за приемане на изменения в Наредба за поставяне на преместваеми обекти за търговски или други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на град Созопол

  • ПДФ
  • Печат

1.Причини, които налагат приемането:

С решение  № 242 от Протокол № 15 / 12.11.2004г. на Общински съвет Созопол е приел действащата към настоящия момент Наредба за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Созопол. През годините от 2004г. насам в наредбата са направени различни промени  свързани с обклечаване на режима спрямо имотите частна собственост. Отново по –отношение на направени ограничения спрямо преместваемите обекти в частни имоти е необходимо  отново да се измени  наредбата в раздел ІІ „ВИДОВЕ ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ” .

2.Целите, които се поставят:

Да се осигури свободен и неограничен избор на отделните лица по отношение на преместваемите обекти , които искат да поставят в собствените или наети имоти. Поради обстоятелството , че ЗУТ въвежда ограничения в плътността на застрояване на имотите, не е необходимо с подзаконов нормативен акт отново да се регулира материята, а в определени случаи неоправдано да се ограничава частната инициатива. По отношение на общинските имоти също се предвижда увеличение на допустимото групиране от модули.

3.Финансови и други средства, необходими за прилагането на промяната:

       За промяна на Чл.3  (2)  от Наредбата не се очаква намаляване на приходите, поради обстоятелството, че таксата за поставяне е определена, и не е обвързана с вида или размера на преместваемия обект. Същата се събира при издаване на разрешението и е фиксирана.

     По отношение на промяната в чл.3, ал.1 от Наредбата и при евентуален интерес от граждани да ползват по-голяма площ в имоти, общинска собственост, се предвижда увеличение на прихода в общинския бюджет .

4.Очаквани резултати от прилагането:

Ще отпадне административното ограничаване по отношение на възможностите за поставяне на преместваеми обекти в имоти частна собственост,   и не на последно място ще има финансови постъпления по отношение на имоти, общинска собственост.

Въз основа на гореизложеното предлагам следния  проект за изменение  на :

НАРЕДБА 
ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ ЗА ТЪРГОВСКИ ИЛИ ДРУГИ ОБСЛУЖВАЩИ ДЕЙНОСТИ И ЕЛЕМЕНТИ НА ГРАДСКОТО ОБЗАВЕЖДАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ 

РазделІІ 
ВИДОВЕ ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ 

   Чл.3 (1).Допуска се групиране на не повече от три  модула в един обект за/ върху общински поземлени имоти. 


      (2) В частните поземлени имоти се разрешава поставянето на обекти при спазване на допустимите градоустройствени показатели за плътност по влязъл в сила ПУП или ОУП(при липса на ПУП).

 

 

Действаща разпоредба:

Чл.3 (1).Допуска се групиране на не повече от два модула в един обект за/ върху общински поземлени имоти. 


(2) В частните поземлени имоти се разрешава на не повече от 6 модула, при спазване на отстоянията от съседните поземлени имоти. 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

септември 2020
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930