Начало

Меморандум гарантира развитието на Созополския залив

  • ПДФ
  • Печат

Министърът на културата Петър Стоянович, областния управител Павел Маринов и кметът на община Созопол Панайот Рейзи подписаха официално Меморандум за развитие на Созополския залив.

Документът, който определя стратегическите приоритети в следващите 10 години бе обсъден в присъствието на представители на Министерството на земеделието, Министерството на транспорта, неправителствени и браншови организации, които имат отношение към остров Кирик и пристанището в Созопол. Всички заинтересовани страни подписаха стратегическия документ.

Участниците заявиха позициите си в предварителната дискусия, която бе открита от областния управител Павел Маринов. Той подчерта, че е назрял моментът да се действа и това може да стане само ако има единомислие и подкрепа от страна на държавата, общината и местната обшност в лицето на бизнеса и неправителствените организации.

Министърът на културата Петър Стоянович определи като изключително важно за развитието на Южното Черноморие и на държавата като цяло, необходимостта остров Св. Кирик да заеме достойно място като културен и туристически център. „Остров Кирик трябва да стане културен остров, който да показва  уникалните образци на археология и култура в Созополския залив, но и културните традиции и постижения на цялото Черноморие. Затова приветствам идеята островът да се впише с приоритет в стратегията за развитието на Созопол и залива”- заяви още министърът.

Кметът Панайот Рейзи очерта петте точки в Созополския залив, които трябва да станат приоритет  на държавата, за да се гарантира развитието на града като модерен туристически център, който залага на културния туризъм. „Това, което се случва днес е исторически момент за Созопол, защото, аз като кмет от години работя по тази идея, но за първи път на една маса с една визия за развитието на залива и пристанището сядаме с държавата и бизнеса. Това е нашия шанс и трябва да работим в тази посока”-заяви Панайот Рейзи.

 

В дискусията взеха участие директорът на Центърът по подводна археология г-жа Ангелова, директорът на „ Пристанищна администрация” кап. Живко Петров, собственици на риболовни кораби, неправителствени организации, МИРГ”Приморско- Созопол- Царево”.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

септември 2020
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930