Начало

Откриха лова на пернати

  • ПДФ
  • Печат

С лов на пъдпъдъци сдружение “Аполония”, което обединява ловните дружинки от Созопол и Равадиново, откри ловния сезон за пернат дивеч. Освен пъдпъдъци  се отстрелват още гургулици, гривеци и бекасини, а като най- емоционален ловците определят лова на бекаси, чиято цена достига до 25 евро за екземпляр. Първият ловен ден беше отчетен като успешен . Слуката беше добра и бяха отстреляни седем пъдпъдъка. В района пъдпъдъците идват по-късно, някъде септември, октомври, когато се отстрелват много повече екземпляри .По традиция откриването на ловния сезон завърши с курбан за слука.

Ловът се превръща във все по -популярно хоби и спорт у нас. Първоначалната инвестиция съвсем не е малка, обясняват запалените ловци.  Една добра пушка е  в порядъка на 1000 лв., още толкова ще ви трябва и за добра екипировка.Добрият ловец има и добро куче.За лова  на пернати е  задължително и породисто куче- английски сетер, бретон шпаньола, и черешката на тортата- пойнтер.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е лова на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр.Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Тази забрана се налага съгласно приложение 4 на Бернската Конвенция за опазване на европейската флора, фауна и природните местообитания.

Все повече чужденци идват у нас да се сдобият с ловен трофей и да се заредят от българската природа.” Да ловуват тук идват ловци от цял свят, най-вече от Франция, Италия, Кипър и Гърция”- заяви Петър Кондов, председател на ловно сдружение Аполония”. Важна част от дейността на сдружението е развитието на ловния туризъм, грижата и опазването на красивите животни, а и на самата природа. Сдружението получава подкрепа в своите дейности от община Созопол, за да се развива ловния туризъм .

 

В началото на октомври се открива и сезона за едър дивеч. От Регионалната дирекция по горите отчетоха, че през изминалата година,  232-ма български и 169 чужди ловци са пожелали да ловуват едър дивеч в Бургаска област. Общият брой на ловците в областта е над  9000, които са обединени в 13 ловни сдружения.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

септември 2020
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930