Начало

ВМС отбеляза 134 години от създаването си

  • ПДФ
  • Печат

Военноморските сили тържествено отбелязаха 134 години от създаването си. Годишнината бе отбелязана във Бургас, Варна, Добрич,Балчик и Русе, където е поставено началото на българския флот.

На тържествено събрание в Бургас бяха поздравени офицери, матроси и военнослужещи във флота  и бяха отличени за постигнати успехи при изпълнение на воинския си дълг. Поздравления отправиха контраадмирал Румен Николов и комодор Митко Петев. На тържественото събрание гости бяха и представители на местните власти сред които зам. областния управител Евгений Врабчев, кмета на община Созопол Панайот Рейзи и зам. кмета на Бургас Красимир Стойчев.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи поздрави офицерите и матросите с празника и и м пожела да носят с чест и гордост моряшката униформа. Той благодари на ръководството на ръководството на Военноморска база-пункт Атия за участието им в обществения живот на Созопол и награди със специален почетен знак на община Созопол капитан Светлана Великова за високи професионални успехи. „ Моряшката професия е трудна, но още по-трудна е професията на военния моряк. С вас ние се чувстваме сигурни и спокойни в нашето ежедневие и се гордеем  вашите успехи”- заяви по време на церемонията кметът Панайот Рейзи.

Ден преди това в пункт за базиране Бургас  се състоя церемония за присвояване на почетни имена на спомагателни кораби.
На церемонията присъстваха заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев, командира на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, командира на пункт за базиране Варна капитан първи ранг Тодор Йотов, кмета на град Черноморец Добри Добрев, директора на Регионална дирекция „Гранична полиция” Бургас комисар Антон Мирков, директора на Регионална служба „Военна полиция” Сливен подполковник Кунчо Стойчев, командири на военни формирования от гарнизон Бургас, представители на държавната и местна власт, адмирали и офицери от запаса.
След тържественото вдигане на военноморския флаг на Република България и флаговете за разцветяване, избраните за кръстници осем жени офицери от формирования на ВМС изпълниха специалния ритуал, с който корабите получиха новите си почетни имена.
„Лети през моретата, разнасяй славата на българските военни моряци!” – с това пожелание и счупване на бутилка шампанско в кърмата всяка от кръстниците благослови „своя” кораб. Сред кръстниците бе и кап. Великова, която даде името „Черноморец” на моторен катер 311.
След присвояването на почетните имена на корабите, свещенослужители отслужиха тържествен водосвет. Ритуалът завърши с тържествен марш и разглеждане на новоименуваните кораби.

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

септември 2020
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930