Начало

Созопол между туристическия и инвеститорски интерес

  • ПДФ
  • Печат

Интервю на кмета на Созопол Панайот Рейзи

Г-н Рейзи, с откриването на мощите на Св.Йоан Кръстител влязохте в сериозна конкуренция с Ватикана, а със Созополския вампир затъмнихте славата на Граф Дракула.Какво още могат да видят туристите в Созопол?

- Созопол притежава мощи на Св. Йоан Кръстител,които бяха открити на остров Св. Иван, мощи на Св. Андрей Първозвани, съхранява парченце от Светия кръст, на който е разпънат Исус,миро от мощите на Св. Николай Чудотворец и неотдавна бяха открити при археологически разкопки в центъра на града и мощи на светеца,покровител на рибари и моряци.Толкова важни за християните реликви събрани на едно място, наистина е уникално.Казвам го с най- голямо уважение към Ватикана и с гордост на жител на най- стария град в България с история на 2 623 години.

А по отношение на открития скелет на вампир,дори и за мен бе изненада  огромния интерес към това археологическо откритие. То бе едно от трите световни събития за месеците юни и юли. Нешънъл Джиографик направи филм- възстановка на средновековния ритуал и го излъчи на милионната си публика по цял свят.Созополският вампир влезе и в Топ 10 на Нешънъл Джиографик за събитие на 2012 година. Интересът на туристите към вампира продължава и досега.

Но гостите и туристите на Созопол могат да видят още много интересни и сензационни археологически находки, много от които са експонирани и достъпни през цялата година.

-Созопол стана един от най- бързо развиващите се морски курорти в България.Безспорен лидер е по отношение на културно- историческия и религиозен туризъм.Какво ново да очакваме?

-Това,по което работим през последните години е полагане на основите на спортния туризъм и създаването на модерна спортна база,която да предлага отлични условия целогодишно. В момента извършваме мащабен ремонт на футболния стадион в очакване на Европейското първенство по футбол за юноши през 2015 година,когато Созопол ще бъде домакин на част от срещите.Предвидили сме да изградим на територията на общината още едно футболно игрище и помощен стадион, както и спортни площадки.В Созопол има и солидна Олипмийска база за различни видове спорт,за която държавата е поела ангажимент да ремонтира и оборудва.С такава спортна база и добрата хотелска база можем да развиваме успешен спортен туризъм.

За тази година най-голямото събитие за Созопол, обаче ще бъде провеждането на 15 Юбилеен конгрес по преработка на минерални суровини, който ще се проведе от 12 до 16 юни.Организираме го съвместно с Минно-геоложкия университет в София. За домакинството на този престижен научен форум успяхме да преборим конгресни градове като Белград и Истанбул. В него ще вземат участие представители на минната промишленост, университети, академии и фирми от 56 страни от целия свят.Това е много сериозно събитие не само за Созопол, но и за цялата страна, защото събитие от подобен мащаб до сега не е организирано.

Г-н Рейзи, има ли инвеститорски интерес към Созопол?

-Да,интересът на инвеститорите към Созопол е реален и независимо от финансовата криза той е постоянен.В момента много интересен за по- дребните инвеститори е кв.”Мисаря”, където изграждаме ВиК и пътна инфраструктура и създаваме условия за строителство на жилища и ваканционни комплекси. Това е най- младия созополски квартал и интересът към него се повишава. Предстои изграждането на два инфраструктурни обекта- нова автогара и поликлиника, за които водим разговори с потенциални инвеститори. Финализираме разговорите за съвместен проект с много голям инвеститор за изграждане на завод за рециклиране на отпадъци.

Созопол ще стане най-привлекателното място по Черноморието за български и чуждестранни инвеститори и фирми. В най- скоро време очакваме да бъде окончателно приет Общия устройствен план на община Созопол.Инвеститорите ще могат да избират между изграждане на три  голф комплекса, самолетна площадка, аквапарк, спортни атракциони, туристически чифлици и още много възможности.

Созопол е уникален като природа, история и археология. Той е орисан да се развива и просперира.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2021
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930