Начало

Мощи на Св. Николай ще дават сили на рибарите в Созопол и Черноморец

  • ПДФ
  • Печат

Навръх Никулден храмовете в Созопол и Черноморец получиха свещен дар. Лично министър- председателя Бойко Борисов дари ценната реликва с пожелание светеца да закриля жителите на двата града и да помага за развитието им.

Заедно с министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, директорът на НИМ Божидар Димитров и областния управител, той бе посрещнат от кмета на Созопол Панайот Рейзи и кмета на Черноморец Добри Добрев. Пред събралото се множество от жители и гости на града, дошли да посрещнат мощите на светеца- закрилник, премиерът Борисов подари сребърна мощехранилница с ценните костици на кмета Панайот Рейзи и по- малка резбована дървена мощехранителница с костица от Св. Николай Чудотворец на кмета на Черноморец Добри Добрев и отец Стилиян от храм „Св. Никола”, където ще се съхраняват мощите във втория град на община Созопол.

По- голямата мощехранителница бе изработена в Националния исторически музей по поръчка на правителството. Тя е изработена от сребро и богато орнаментирана от всички страни със сцени от Стария и Новия Завет. Денят на дарението не е избран случайно, защото Никулден се тачи много от жителите на Созопол, чийто живот е неразривно свързан с морето. Много от тях посрещнаха кортежа на премиера, който разгледа археологическите разкопки в близост до църквата Св.св. Кирил и Методий”.Кметът на Созопол Панайот Рейзи показа мястото, където бяха открити мощите на светеца и разказа за хода на археологическите разкопки и цялостния проект за експонирането на откритите артефакти в центъра на града.

Шествието с мощите и официалните лица премина през централната улица на Созопол и бе посрещнато от десетки миряни и поклонници и празничен камбанен звън на църквата „Св. Георги Победоносец”. Отец Иван прие дара с християнската реликва и благодари на гостите си и на цялото правителство за всичко, че отделят време и средства освен за материалното, но и за духовното.

Премиерът запали свещи в чест на Св. Николай Чудотворец и се поклони пред мощите му. Той разгледа и другите ценни реликви, които пази созополския храм и сподели, че е впечатлен от църквата „Св. Георги „, която му напомняла за майка му.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

септември 2020
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930