Начало

Иван Бахчеванов показа душата си в картини

  • ПДФ
  • Печат

Силно созополско присъствие на юбилейната му изложба в Бургас

Колко мъдрост, емоция, преживяване, символи и знаци можеш да събереш в едно пътуване между Бургас и Созопол. Ако разгледате юбилейната изложба на Иван Бахчеванов в залата на СБХ в Бургас ще намерите отговор за себе си, защото в неговите светове-картини има по нещо за всеки. Едно пътуване „Два пъти пъти по 30 между Созопол и Бургас ( с автобус и лодка)“.

Директорът на Художествената галерия в Созопол навърши 60-години и  показа  картини, вдъхновени от древна Аполония  и от морето, както и  творби –  част от даренията правени от него през годините за църквите в Созопол.

Иван Бахчеванов е носител на много национални и международни награди. Последната бе Голямата награда на Австрия на името на големия австрийски художник Оскар Кокошка. Неговата картина „ Съня на римския войник в Кохенал” впечатли не само журито, но и многобройната публика по време на симпозиума.

Художникът обича да пътешества по света и с автобус, и с лодка, но по-истински си остават онези трудни и дълги пътувания към себе си. Те се случват нощем, когато застане сам пред платното.Иван Бахчеванов показа за първи път пред широката публика първата си картина, нарисувана в Бургас, след дипломирането му в Художествената академия в София. Платното е създадено преди 33 години, но досега не е виждало бял свят.Сега е включено в юбилейната изложба "2 пъти по 30 между Созопол и Бургас". Картините са подредени в изложбената зала на Дружеството на художниците в Бургас. Откриването събра  приятели и колеги на автора от Бургас, Созопол и страната. Лично кметът на община Созопол Панайот Рейзи дойде, за да поздрави автора, който е и директор на Художествената галерия в Стария Созопол. Рейзи бе сред гостите с част от екипа си, както и с председателят на Общинския съвет в града - Красимира Германова и зам.кметът Катя Стоянова. Кметът поздрави художника и откупи картината „Островът на птиците”, която смята да постави в кабинета си, за да й се възхищават и многобройните му посетители. Наскоро Иван Бахчеванов се завърна от Виена с награда на името на Оскар Кокошка - австрийски художник и писател от чешки произход. Един от видните представители на експресионизма. Призът на негово име се дава от престижно международно жури. Иван Бахчеванов бе в Австрия, където рисува заедно със свои колеги от Европа. "Хубавото беше, че рисувах в ателие на Дунава. Картината, която създадох там и заради която получих отличието се казва "Сънят на римския войник на Дунава", разказа художникът.

Художникът се отличава с характерен почерк и стил. В картините му има много митологични образи и сюжети. Той рисува образно, сякаш разказва приказка с четката си. Авторът вече се е наложил като автор на картини с няколко сюжета. Така четирите страни на платното представят пред зрителя различна картина само с едно завъртане на рамката, окачена на стената.

Иван Бахчеванов признава, че трудно се разделя с картините си. Преди всяка изложба той ги подрежда, обсъжда, размишлява дали създават едно цяло, за да не стоят като разпилени спомени.

Освен живопистта, авторът е майстор и на иконите. Неговият прапрадядо е бил свещеник, а на баба си дължи обичта към църквата. Художникът е изписал не един параклис и е създал не една икона. И ще продължава да го прави, както сам сподели.За ценителите на неговото изкуство, приятна изненада бяха и изложените дарения на созополските църкви като част от юбилейната изложба на Иван Бахчеванов.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юли 2021
пвсчпсн
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031