Начало

2 по 30 между Созопол и Бургас

  • ПДФ
  • Печат

„2 по 30 между Созопол и Бургас” се нарича юбилейната изложба на директорът на Художествената галерия  в Созопол Иван Бахчеванов. Художникът,чийто творчество прослави не само Созопол, но и страната ни в чужбина, навърши 60 години. Изложбата, с която ще отбележи това събитие ще бъде открита на 12 .11.2012 година в галерията на СБХ в Бургас. Тя ще представи картини, вдъхновени от Созопол и от морето. Изложбата на художникът ще бъде по- различна от друг път, защото сред картините ще бъдат изложени негови творби, които са част от даренията правени от него през годините за църквите в Созопол.Иван Бахчеванов е познат като впечатляващ маринист и аристократичен творец, който е изключително критичен към своите произведения. Сега публиката ще го познае и като щедър дарител. Надслова на изложбата разкрива и неговата привързаност и любов към родния Бургас, който художника дели по- равно със съдбовния за него Созопол.

Иван Бахчеванов е носител на много национални и международни награди. Последната, с която прослави България бе Голямата награда на Австрия на името на големия австрийски художник Оскар Кокошка. Международния симпозиум –конкурс „Ателие на Дунава” събра в австрийския град Рьохларн цвета на световния елит сред художниците от три континента-Европа,Америка и Австралия. Участието на всеки един от тях  става след много сериозна селекция от международно жури. За познавачите на творчеството на Бахчеванов не бе изненада отправената покана за участие, а присъждането на голямата награда бе истинско признание за творчеството на художника и изключителен комплимент за България. Неговата картина „ Съня на римския войник в Кохенал” впечатли не само журито, но и многобройната публика по време на симпозиума.

Статуетката беше връчена на Бахчеванов от ексхерцогинята на Австрия Анита фон Хохенберг, внучка на загиналия в Сараевския атентат престолонаследник Франц Фердинанд и херцогиня София фон Хохенберг. На бляскавата церемония по награждаването присъства голяма част от културния елит на Виена, а Бахчеванов бе звездата на вечерта.

Не отшумели отзивите от престижния австрийски форум и Иван Бахчеванов получи отново покана за участие. През декември художникът е поканен от херцогиня Анита фон Хохенберг да участва в големите австрийски културни празници като основен акцент в тях е 10 годишната юбилейна изложба на „Ателие на Дунава”, в която ще бъдат представени наградените през последните години творци,сред които е и Иван Бахчеванов.”Щастлив съм,че имам възможност да представя картините си, още повече че с някои от тях прославям страната”- сподели директорът на Художествената галерия в Созопол и добави „ Най- голямото щастие и удовлетворение за един художник е когато има от какво да се вдъхновява и какво да го зарежда. А при мен това го има в изобилие- морето и Созопол”.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юли 2021
пвсчпсн
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031