Начало

Общински съветници и кметове на семинар „ Европейски практики за местно самоуправление”

  • ПДФ
  • Печат

В началото на октомври 2012 г. делегация на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС – РБ),  водена от Красимира Германова(председател на общинския съвет в Созопол), председател на Управителния съвет на асоциацията и  Делян Дамяновски(председател на общинския съвет  Мездра), изпълнителен директор на асоциацията проведе пътуващ семинар за обмяна на опит в областта на местното самоуправление в страни от Европейския съюз и запознаване с дейността на Конгреса на местните и регионални власти в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейския парламент и Комитета на регионите. Покана за участие в семинара” Европейски практики в местното самоуправление „ получиха и общинските съветници от Созопол, кметове на населени места в общината и представители на общинската администрация. В състава на 47-членната делегация бяха включени още  председателите на общинските съвети в  Свищов – Светлана Георгиева( председател на Контролната комисия на НАПОС-РБ) и на Ботевград  Йорданка Лалчева , служители в общинските администрации, общински съветници и кметове на населени места от общините Мездра и Свищов. Програмата на семинара включваше 8 делови срещи в Любляна (Словения),Страсбург (Франция),Брюксел (Белгия),Мюнхен (Германия)  и Залцбург (Австрия).

В Любляна  българските представители бяха приветствани от кмета на словенската столица Зоран Янкович , един от 25-те най-добри кметове в света, който презентира добрите практики на общината в сферата на екологията, сигурността и услугите за гражданите. Директорът на Дирекция „Местно самоуправление” в община Любляна Войко Грюнфелд запозна гостите с историята на града, структурата на общинския съвет и спецификата на местното самоуправление в бившата югославска република.

В Държавния съвет (горната камара на словенския парламент) делегацията бе приета от председателя на Комисията по местно самоуправление и регионално развитие Дарко Фрас и от председателя на Комисията по международни отношения и европейски въпроси Винченц Отоничар . В последвалата дискусия бяха разменени становища за най-острите проблеми, пред които са изправени локалните власти в двете държави, формирането на общинските бюджети и усвояването на средства от ЕС. На двете срещи присъства посланикът на Република България в Словения Филип Боков.

В Страсбург делегацията се запозна с организацията, дейността и правомощията  на Конгреса на местните и регионални власти в Европа. Това стана на среща с генералния секретар на  консултативния орган Андреас Киефер, на която бяха обсъдени последният Мониторингов доклад за състоянието на местната и регионална демокрация у нас и Европейската харта за местно самоуправление.След срещата българската делегация изслуша дебатите за данъка върху финансовите транзакции по време на есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).
В Брюксел делегацията на НАПОС – РБ  посети Европейския парламент (ЕП) и Комитета на регионите, където Светла Танева  от отдел „Посещения и семинари” в Европарламента и Красимир Савов  от Комисията по икономическа и социална политика в Комитета информираха гостите за политическото представителство, организацията и начина на работа, правомощията и функциите на тези европейски институции. Презентирани бяха също Бюджетът на ЕС и Стратегията „Европа 2020”.

В Мюнхен  българските представители имаха две ползотворни срещи. Д-р Ерхард Глазер от правния отдел на кметството в баварската столица и зам.-председателят на Баварския парламент на окръзите Йоханес Райле  споделиха интересни факти за особеностите на провинциалното управление в Германия, федералното законодателство и съвременните предизвикателства пред германските  общини. На срещите присъства генералният консул на България в Мюнхен Антоанета Байчева.

В Залцбург делегацията беше приета в Мраморната зала на двореца Мирабел  от зам.-кмета д-р Мартин Флос в присъствието на бившия кмет на родния град на Моцарт д-р Йозеф Дехант , президента на Съюза на австрийските общини Хелмут Мьодлхамер и почетния консул на България в Австрия арх. Ерио К. Хофман . Директорът на  административното управление на общината Клаус Хинтербергер  представи културната, социална и екологична политики, инфраструктурата, основните приходоизточници и строителните приоритети на кметската управа.

Това е поредното посещение през последните години на представители на НАПОС – РБ в страни-членки на ЕС, което има за цел усвояване на положителния опит на водещи европейски общини, запознаване с успешни модели на местното самоуправление и установяване на партньорски контакти.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

март 2021
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031