Начало

Панихида събра миньори в Атия

  • ПДФ
  • Печат

Вече пета година кметство с. Атия организира среща на миньорите, които са работили в Бургаски медни мини. На 25 август, деня на миньора , на площада в миньорското селище в Атия, на метри от сградата на управлението на БММ,служители и миньори се събират, спомнят си добрите времена и отдават почит на своите другари, които не са вече между живите.

И тази година бившите миньори се събраха на традиционната среща. Те бяха посрещнати от кмета на селото Ренета Стоева, която поздрави всеки един от присъстващите, а отец Стилиян отслужи панихида в памет на загиналите миньори. И тази година списъкът на миньорите, които не са между живите бе попълнен с още един техен другар. Бивши миньори и служители на БММ от Атия, Росен и Бургас се поклониха пред паметната плоча на миньора и поднесоха цветя. Цветя от името на община Созопол поднесе е зам. кмета Катя Стоянова.


Всяка една среща на миньорите е повод и причина да бъде прочетено ново стихотворение от поета- миньор Веселин Аврамов. Неговите стихове идват от душата на миньора и стигат до миньорската душа на присъстващите, за спомнят славните години и младостта си. Тази година Веселин Аврамов представи две нови свои стихотворения- „Реквием” и „Сбогом!Добър ден!”, които бяха посрещнати с аплодисменти и станаха повод за още спомени и разкази, но вече на приятелска почерпка, която организира кметство Атия за празника на миньора.

„ Вече пета година организираме това събитие, точно на деня на миньора и виждам ,че все повече бивши миньори идват. Те търсят среща със своите колеги, имат нужда да споделят не само спомени, но и това, което се случва сега с тях и със семействата им.-споделя кметът на Атия Ренета Стоева. Това са силни, почтени и добри хора, чийто живот и съдба са свързани с мината и със Атия. За това им дължим уважение за труда и героизма, защото да влезеш дълбоко под земята и да се трудиш е наистина героизъм- каза още кметът на с. Атия.


Някои си разменят телефони, други незабелязано изтриват сълза…. До догодина- на деня на миньора.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юли 2020
пвсчпсн
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031