Начало

Рибарите ще стават еднолични търговци

  • ПДФ
  • Печат

Новите изменения в Закона за рибарството и аквакултурите бяха обсъдени на работни срещи с директора на Изпълнителната агенция по рибарството и аквакултурите д-р Драгомир Господинов, служители на ИАРА и рибари от Черноморец, Поморие, Царево, Приморско и Ахтопол. На срещата присъстваха представители на браншови организации и местни инициативни рибарски групи от Южното Черноморие. Участие взе и кмета на Созопол Панайот Рейзи.

На срещата бяха разяснени новите промени в Закона за рибарството и аквакултурите, както и начинът на прилагане. Най-обсъждана бе темата относно регистрацията на рибарите като юридически лица и еднолични търговци.

Съгласно промените в закона, стопанският риболов, развъждане и отглеждане на риба и други водни организми вече ще могат да извършват само юридически лица, а не както до сега и физически лица. Това се прави с оглед диференциране на пазарния субект, фискално проследяване на продуктите от рибарство и изваждане на светло на голяма част от сектора. Рибарите, обаче изразиха несъгласие с готвените промени и препоръчаха да се намери вариант при който за собствениците на малки лодки, много от които притежават една единствена лодка и извършват риболов за собствени нужди, да не важи задължението да регистрират еднолична фирма. Целта е уловът, който се извършва на територията на Черно море, да бъде обявен и рибарите да издават документ за реализацията му на пазара.

Обсъждана е възможността плавателните съдове под 10 метра да бъдат извадени от регистъра на ИАРА и да бъдат включени в друг регистър. Така риболовът, който извършват малките плавателни съдове ще се води като крайбрежен, а не стопански риболов. Те ще имат регистрация, като плавателни съдове и ще могат да ловуват. Има вариант в заключителните наредби на Закона за рибарството и аквакултурите това да бъде заложено и рибарите да извършват крайбрежен риболов, чрез удостоверение, но възможността трябва да бъде обмислена и от юридическа гледна точка. 


scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юли 2020
пвсчпсн
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031