Начало

Чуждестранни студенти учат археология в Созопол

  • ПДФ
  • Печат


Вече втора година студенти със специалност археология и реставрация от университети от Европа и САЩ участват в летни археологически експедиции на остров Св. Кирик и Юлита. Бъдещите археолози учат занаят под ръководството на Кръстина Панайотова и Теодора Богданова като в продължение на две седмици имат теоретични занимания и практика на терен.

Те са тук по проект с фондация ”Балканско наследство”, която предоставя на чуждестранни студенти възможност да изкарат лятната си практика на археологически обекти на територията на балканските страни.

Докато миналата година на созополския остров своята практика за преминали 21 студенти, то тази година интересът към археологията и историята на Созопол е много по-голям. В първата смяна, която приключва днес участват 35 бъдещи археолози от университети в Канада, САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, дори има и две български студентки, които учат в чужбина. ”Интересът на студентите наистина е голям, защото броят им се увеличава всяка година- заяви ръководителят на археологическите разкопки на остров Св. Кирик и Юлита Кръстина Панайотова. В следващата смяна са 36 студенти, като един остава от тази смяна. Много от тях са предпочели Созопол пред Картаген, Египет и Италия. Студентите работят изключително усърдно, интересуват от историята на острова и не скриват радостта си когато открият артефакти.

Тази група е късметлийска, защото студентите са открили много интересни артефакти. Натъкнали са се на 4 гроба от различни епохи по време на работата си на терен на късноантичната базилика, която се намира в северната част на острова. Тяхна е заслугата да открият пет цели съда от античността. Арибалосите са съдове, в които древните жители са съхранявали благовонни масла. В единият от тях е открита бяла субстанция, вероятно остатъци от благовоние, което допълнително разпалва въображението на младите археолози.

Чуждестранните студенти си тръгват от Созопол с много впечатления, много умения и знания.Споделят, че всичко тук им е харесало и са много впечатлени от богатата история и археология на Созопол.

Утре идва втората смята студенти, които осигурява фондация „Балканско наследство”. В началото на септември ще дойдат още студенти от университети от целия свят, за да изучават в Созопол консервация и реставрация.

Най- доволна, обаче е ръководителят на разкопките Кръстина Панайотова, защото благодарение на студентската практика тя има възможност да продължи разкопките на острова, докато се осигури финансиране.


scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

февруари 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829