Начало

Равна гора- първото созополско село с пречиствателна станция

  • ПДФ
  • Печат

„Изграждането на пречиствателната станция и ВиК мрежа поставя началото на бързото развитие на едно  от най- големите села в община Созопол и ще осигури по- висок стандарт на живот на неговите жители”- заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи по време на ритуалната първа копка на екосъоръжението в с. Равна гора.

 

Равна гора е едно от най-големите села в общината. То се намира на 20 км. от общинския център и на толкова от областния град. В него живеят 1 105 човека по постоянен адрес, а през последните години се наблюдава увеличение на интереса към него както от инвеститори, така и от желаещи да си закупят имот в китното созополско село. Още в първия си мандат кмета Панайот Рейзи постави като приоритет развитието и облагородяването на селата в общината, които бяха дълги години забравени, а тяхното развитие бе спряло. Голямо значение в този мандат кметът и екипът му отдават на по-големите села в общината сред които е село Равна гора. Кметът Панайот Рейзи специално благодари на общинския съвет и на общинските съветници, които винаги са подкрепяли политиката на екипа му за развитие на селата в общината.

Началото на строителството на пречиствателната станция започна с водосвет в присъствието на председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, кметове на населени места и десетки жители на созополското село, които дойдоха в местността „Аязмото”, за да станат свидетели на дългоочакваното събитие. Кметът Панайот Рейзи и кметът на с. Равна гора Георги Станев направиха първа копка и ознаменуваха началото на строителството  като счупиха бутилка шампанско за късмет, безпроблемна работа и приключване на обектите в срок.


Обектите, чието изграждане започна днес се реализират по два проекта , които община Созопол спечели преди една година. Изграждането на обектите е по проект „Пречиствателна станция за отпадъчни води в с. Равна гора-община Созопол” на стойност 929 966 лева и „Изграждане и реконструкция на водоснабдителната мрежа на с. Равна гора” на стойност 4 684 616 лева, за които община Созопол е сключила договори за отпускане на безвъзмездна финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие” по мярка 321 „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Основната цел на проекта за изграждане и оборудване на нова Пречиствателна станция за отпадни води (ПОСВ) е да се осигури пречистване на отпадъчните води в с. Равна гора в съответствие с националните и европейските стандарти за пречистване на отпадъчни води от населени места. Това ще доведе до дългосрочно разрешаване на проблемите ,свързани с пречистването на отпадъчните води, подобряване на околната среда,чрез осигуряване на адекватно третиране на замърсените води и минимизиране на риска от възникване и разпространение на болести, причинявани от тях. Като цяло изграждането на пречиствателната станция ще повиши качеството и стандарта на живот на жителите в с. Равна гора и ще намали различията с условията за живот в градска среда.

Проектът за изграждането и реконструкция на ВиК мрежа в предвижда цялостна подмяна на съществуващата водна и канализационна мрежа и изграждането на нова, изграждане на домови отклонения на всички имоти , които са в регулацията на селото и възстановяване на асфалтови настилки. Дължината на канализационната мрежа е около 2 500 м.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

февруари 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829