Начало

75 млн.лв. на Созопол за пречиствателната станция

  • ПДФ
  • Печат

Созопол с най- чисто море в Южното Черноморие

 

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждането на пречиствателната станция на Созопол бе подписан  от министър Нона Караджова и кмета на община Созопол Панйот Рейзи. Той е на стойност 75 млн. лева. Инфраструктурата ще обслужва Созопол и Черноморец. "Тя е важна за околната среда и туризма, като присъствието и ще отрази позитивно на региона. Това ще доведе до три положителни аспекта", каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Над 3 300 000 куб.м. отпадни води ще се пречистват, а няма да се изхвърлят направо в морето. 300 000 куб.м. азот и фосфор ще има по-малко в морето. Третият аспект е огромната сума, която жителите на региона никога нямаше да могат да отделят като такси за да постигнат условията, които поставя ЕС пред Черноморските курорти.

"Черно море е затворено и има високи нива на сероводород. Ако всички държави, чиито реки се вливат в него не направят нещо, то с годините може да бъде мъртво", допълни министърът. След извършването на този проект, района около Созопол и Черноморец ще бъде окоплектован с необходимата инфраструктура за 40-50 години напред. „Никога общините не биха могли да отделят такъв ресурс, това е непосилна сума за нито един общински бюджет”, добави тя и похвали местната администрация с успешното справяне с проекта.


Зам.-министърът Ивелина Василева заяви, че по Оперативна програма "Околна среда" са заделени 920 млн.лева. С тях ще бъде изградена изискваната инфраструктура по Черноморието. По програмата има 3,5 млрд. лева, 97% от които са вече договорени за подобни инфраструктури, като ще се обслужват населени места с над 10 000 жители. "След 2 години вече ще можем да се похвалим, че отпадните води ще се изхвърлят навътре в морето", допълни той. Първият етап от проекта ще бъде завършен през юни 2013 година, както и изграждането на колектора в Созопол. След него ще бъде изграден и този в Черноморец.

С подписването на договора община Созопол започва реалното изпълнение по изграждане на пречиствателната станция в града. Стойността на проекта е 75 млн. лева., като средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда”. Община Созопол участва в реализацията на проекта с 2 300 000 лв, собствени средства. Кметът Панайот Рейзи каза, че е изключително щастлив,защото се слага точка на дългогодишната сага по изграждането на пречиствателната станция. Той се ангажира, че до лятото на 2013 г. по проект ще бъдат изградени двата колектора на Созопол и дълбокоморското заустване, което ще отвежда пречистените отпадъчни води на миля и половина навътре в морето. Така няма да се чувстват неудобно като ги попитат къде отиват отпадъчните води, а ще може да отговори, че те вече се пречистват и в Созопол са най- чистите води. Морето край Созопол става най-чисто от всички курорти по Южното Черноморие. „Гарантирам, че нашето море ще бъде много по-чисто от това на други места. Вече няма да ни е неудобно като ни питат къде ни отиват отпадните води, а ще отговаряме спокойно. Изключително съм щастлив, че днес сложихме точка на сагата с пречиствателната станция, чието строителство датира от 2004 г. Созопол вече е световноизвестен курорт, а сега ще бъде на още по-високо ниво”, каза кметът на Созопол Панайот Рейзи.В следващите 7-8 месеца целият Созопол ще се разкопае, за да може още идното лято първият етап от проекта да бъде завършен и туристите да се радват на чисто море.  Строителството на първия етап ще започне още в средата на октомври. До 10 юни 2013 той трябва да приключи. Общинската администрация в Созопол призова към търпение своите съграждани, тъй като целият град ще бъде разкопан, което ще създаде неминуеми неудобства на неговите жители и техните гости.


За разлика от Созопол, такъв лукс няма да е гарантиран в Несебър и Слънчев бряг. Заради огромното строителство там отпадните води не се пречистват, тъй като сегашната пречиствателна станция няма капацитет за стотиците нови хотели- стана ясно по време на подписването на договора.

Нона Караджова: „Ние сме насреща!” – Така министъра на околната среда и водите призова морските граждани да бъдат съпричастни към осъществяването на проекта за инфраструктурното изграждане на крайбрежните градове Созопол и Черноморец. Едногодишната подготовка на мащабния и сложен проект гарантира икономическата ефективност на курортните селища, както и опазването на Черно море от отпадъчни води и атрофия. „Проектът, подпомаган и от държавата, и от община Созопол, ще бъде социално поносим” – това предвижда г-жа Караджова. Тя заяви, че осъществяването на Оперативна програма „Околна среда” осигурява инфраструктура за 40-50 години напред. Обектите на проекта „Интегриран воден цикъл – I-ви етап” са: изграждане на пречиствателни станции за отпадни води в градовете Созопол и Черноморец, включването на новоизградени колектори в Новия и Стар град на Созопол и Черноморец, дълбокоморско заустване и подновяване на канализацията на кварталите „Мисаря” и „Провлака”. Реализирането на този проект е важен както за околната среда, така и за бъдещето на морето и туризма. „Това е принос към целия черноморски регион” – добави министъра на околните води. Г-жа Караджова обеща, че годишно ще бъдат почиствани милион и половина отпадни води. Нона Караджова сподели, че приоритетът на Созопол е вече изпълнен, а огромният ресурс гарантира на Черно море да продължава да бъде визитната картичка на България.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева публично заяви, че в община Созопол програмата ще предостави условия за икономическо развитие на региона, а проектът - качествено изпълнен и в указаните срокове. „Изграждането на инфраструктурата е национален приоритет” – добави г-жа Василева. Оперативната програма „Околна среда” (2007-2014) безвъзмездно финансира с 75 млн. лева община Созопол, която до края на 2014г. ще се похвали с една нова и модерна инфраструктура.


Кметът на Созопол Панайот Рейзи: „Да бъдем единни и ще постигнем заедно крайния резултат.” На актуалния от години въпрос, отправян от граждани и гости на града: „Къде се изсипват отпадните води?”, сега кметът може да отговори: „На миля и половина в дълбините на Черно море.”  Той призна, че Созопол и региона се нуждаят спешно от тези пречиствателни станции. Освен това той не скри, че предстоят трудни моменти на черноморските граждани.”Разкопавани ще бъдат главните улици в следващите осем месеца, но с обединени усилия всичко ще се преодолее и резултатите ще бъдат удовлетворяващи за всички” – допълни кметът Рейзи. Първият момент от реализирането на проекта е дълбокоморското заустване,осигуряването на колекторите и изграждането на входната станция в Созопол. Като краен срок за изпълнението на тези задачи, кметът обяви 10-ти юни 2013г. След това е планирано изграждането на пречиствателна станция и в курортния град Черноморец .

 

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

септември 2019
пвсчпсн
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30