Начало

Уникална изложба показва най-старите български монети

  • ПДФ
  • Печат

За празника на Созопол бе открита уникална изложба в Археологическия музей. На откриването й специален гост бе и президента Росен Плевнелиев, който разгледа с интерес експозицията.

 

Изложбата „Монетите на Западния Понт” се осъществява със съдействието на Съюза на колекционерите в България, Музея на МВР и Археологическия музей в Созопол под патронажа на кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Изложбата за първи път показва богата колекция от монети, които проследяват монетосеченето по Българското Черноморие от т.нар. гръцки период. Първият град по българските земи , който сече монети е Аполония, още шести век преди новата ера. Сред аполонийската колекция от монети, които беше представена на изложбата са най- редките видове „тетрадрахми” и най- малките сечени някога монети с големина на грахово зърно. След Аполония свои монети започват да секат Месембрия и Одесос. Монетите, които са сечени до първи век са сребърни и бронзови. Близо 1000 монети ще бъдат представени ,някои от които за първи път се показват пред широката публика. Те са уникални не само за родните и чужди колекционери, но и за всеки посетител, защото разказват историята на монетосеченето, която започва от Созопол.


„Надявам се тази изложба да предизвика истински интерес не само сред ценителите, но и сред обикновените посетители на музея,защото тя за първи път показва голямото богатство и традиции по нашите земи по отношението на сеченето на монети- заяви при откриването на изложбата кмета Панайот Рейзи и подчерта ,че Аполония Понтика е първия град, който сече собствени монети не само по българските земи, но и на Балканите.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юли 2020
пвсчпсн
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031