Начало

Комисари в Созопол за XV Юбилеен Балкански конгрес по преработка на минерални суровини

  • ПДФ
  • Печат

 

 

През периода 31.05 – 02.06.2012 г. град Созопол ще бъде домакин на международна среща на представителите на осем балкански страни. Всеки един делегат от присъстващите на срещата е избран да представя съответната държава в Международния Балкански Научен Комитет, функциониращ към Балканския Конгрес по преработка на минерални суровини (BalkanMineralProcessingCongress). Международния Балкански Научен Комитет се състои от 18 члена, съответно от държава – по двама представители.

Делегацията на Международния Балкански научен комитет, която ще посети Созопол е под ръководството на президентът на комитета проф.д.р Гювен Юнал-Турция и вицепрезидентът проф.д.р Любиша Андрич-Сърбия.На срещата ще присъстват представители на 6 балкански държави- Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Албания. В заседанието на комитета за готовността на Созопол да бъде домакин на XV Юбилеен Балкански конгрес по преработка на минерални суровини участие ще вземат и ректорът на Минно - геоложкия университет проф. д-р Любен Тотев и проф. д-р Иван Нишков, декан на Миннотехнологичния факултет на МГУ и председател на Организационния комитет за подготовката и провеждането на конгреса. Домакин на работната среща е кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Заседанието на  Международния Балкански Научен Комитет ще се проведе на 1 юни, петък от 9.00 ч. в сградата на общинския съвет в Созопол. В програмата на комисарите е предвидено посещение на забележителностите на Созопол и посещение на Конгресния център и конгресните хотели. Посещението на комисарите ще завърши с оценка за готовността на Созопол да бъде домакин на XV Юбилеен Балкански конгрес по преработка на минерални суровини под надслов „Вълната на промените при обогатяване и рециклиране на суровини”, който ще се проведе в периода 1216 юни 2013 г. Организатори на този голям и престижен международен форум са Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”, Миннотехнологически факултет, катедра „Обогатяване и рециклиране на суровини” и община Созопол.

Конгресът е най-важното научно събитие в Европа в областта на минерално-суровинния сектор през 2013 година на който традиционно присъстват и световно известни учени от Северна и Южна Америка, Канада, Австралия, Китай, Индия, Русия, Бразилия и много други. Очакват се над 300 делегати от 25 държави.

Във връзка с организирането на това международно събитие през настоящата година стартира Пилотен проект „Конгресен туризъм в град Созопол”. Целта на този проект е развитието на град Созопол в международен конгресен център.

През 2013 година ще бъдат отбелязани 40 години от провеждането на Първата конференция по обогатяване на полезни изкопаеми в гр. Варна, 1973. Следвайки традицията, всеки Юбилеен конгрес е провеждан в България: IКонференция – във Варна през 1973; V Конгрес – във Варна през 1989; XКонгрес – във Варна през 2003 г.

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

март 2021
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031