Начало

Средновековна аламана ще краси Созопол

  • ПДФ
  • Печат

В присъствието на кмета на община Созопол Панайот Рейзи и зам. кмета Катя Стоянова и с водосветотслужен от отец Иван бе дадена благословията за строителството на старинна аламана.Риболовната лодка ще бъде най- новата туристическа атракция, която ще привлича вниманието на гостите на града, но и ще запознава със славната риболовна история на Созопол.

Община Созопол финансира проекта, по който от дни работи екип от корабостроители начело с майстор Димитър Хрусов. Автентичният прототип на лодките, с които местните рибари са извършвали промишлен риболов до недалечно минало ще бъде изработен от странджански дъб.”Това е най- здравия дървен материал, с който хората навремето са разполагали, за построяването на своите аламани”- заяви Димитър Хрусов. Аламаната ще бъде 12 метра дълг и широко 2 метра. Ще бъдат изработени гребла за 8 гребци, а външната част на лодката ще бъде с оригинална дърворезба, която също ще бъде направена от майстор Хрусов. Всяка аламана  е имала екипаж от 10 души, един капитан, управляващ посоката на лодката и осем гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани- си спомнят възрастните хора. Созополските рибари са били известни с уменията си за богат улов. Обикновено всеки по- заможен созополчанин притежавал по две аламани, които при риболов се разполагали така, че рибния пасаж оставал между двете лодки и мрежите заграждали  богатия улов.

След водосвета бе извършен старинен ритуал за вграждане на метална монета в основата на лодката, за да бъде здрава и желязна в своя поход в морето.Кметът Панайот Рейзи  пожела на екипа спорна работа и изрази увереност, че аламаната ще стане поредната атрактция, която ще направи ваканцията на туристите в Созопол. интересна и незабравима.

aimg_6540.jpg bimg_6541.jpg cimg_6137.jpg

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

февруари 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829