Начало

Красимира Германова е новият председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в РБългария

  • ПДФ
  • Печат

Председателят на Общински съвет- Созопол Красимира Германова бе избрана с мнозинство за председател на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Това стана по време на провелото се Десето Общо събрание на асоциацията, което бе проведено в края на миналата седмица в Пловдив.

Красимира Германова е председател на Общинския съвет в Созопол втори мандат и е един от най- активните членове на НАПОС.Колегите й са впечатлени от досегашната й работа в Асоциацията и от авторитета й като председател на Общинския съвет в Созопол. Активността  и отличната й работа  бяха оценени от останалите председатели на общински съвети в страната, членове на НАПОС, които й гласуваха доверие като я избраха за председател на асоциацията.”Това е успех не само за мен,но и за общинския съвет в Созопол. Това е и голям успех за Созопол, защото председателството на тази авторитетна асоциация е отговорност за мен и комплимент за града”- заяви Красимира Германова часове след като  приключи гласуването.

Основните цели на Асоциацията на председателите на Общински съвети в Република България са сътрудничество и посредничество между Общинските съвети в работата им през мандата. „Друга важна цел е повишаване на знанията, уменията на общинските съветници и председателите, което би довело до по-добрата работа на Общинските съвети с оглед по-силно насочено към гражданите местно самоуправление. Цел на асоциацията е разширяването и обогатяването на общественото разбиране за ролята на самите общински съвети, тъй като обществеността  не е добре запозната с тяхната роля и място в местното самоуправление. Важна цел, която се стремим да постигаме в асоциацията, е защитаване правата, статута, интересите на самите общински съветници и председателите”, обясни Красимира Германова. Друга важна цел е изучаването, разпространяването на българския и чуждестранния опит, защото все пак сме млада държава в областта на местното самоуправление като общински съвети и в този смисъл е хубаво да се учим от чуждестранния опит и се стремим да вземем най-доброто от него.

Проблемите в българските общински съвети са много и разнородни, зависят от много неща”, обясни тя. Един от тях е различната политическа принадлежност на общинските съветници, т.е. много сериозно в Общинските съвети на България се пренася политическата обстановка от изборите и в следващите няколко години по време на работата на Общинските съвети. Понякога нещата там се решават не толкова от гледна точка на положителното за дадената община, а от гледна точка на това какъв е бил резултатът от изборите и доколко примерно Общинският съвет е с кмета или доколко представителството на една партия е по-голямо от друго в Общинския съвет. Друг голям проблем е, че една голяма част от данъците се разпределят за държавата, в порядъка на около 3-4% от всички данъци влизат в общините, което създава  голям проблем, както за кметовете, така и за самите общински съвети, по повод това как да бъдат разпределени и малкото приходи за покриване на големите разходи на общините.Трябва да се върви активно към децентрализация както на властта, така и на приходите и приоритетното им ползване.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

март 2021
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031