Начало

Скелет на комарджия на 25 века откриха археолозите

Специалистите се натъкнали на костите, докато проучвали архаичен некропол дълбоко под нивото на манастирската църква “Свети Николай Чудотворец”. Комарджията е поне с век по-стар от храма.Специалистите датират скелета от V век преди Христа. Трупът бил погребан със специален обред и дарове в отвъдното. До него археолозите открили паница, чаша с източногръцки произход и към 80 астрагала (ашици) с кубична форма, част от задното коляно на агне, използвани в античността за хазартни игри. Същият мотив се открива в изображението на вазата от VI век преди Христа.

scroll back to top

продължава>

 

Миро от мощите на Свети Николай откриха в Созопол

Уникална и ценна реликва откриха археолозите при разкопките на трикорабната базилика на манастира "Св. Николай" в Созопол.Експертите са изследвали нисколежащия некропол от ранновизантийското и средновековно строителство. В малка ниша с тухли, характерна за раннохристиянската епоха е намерено малко гърненце с капаче.Вътре в миниатюрния съд е открита емулсия и прах. Смята се, че емулсията е миро от светеца.Първоначалните данни сочат, че тя е от периода 6- 7 век.

scroll back to top

продължава>

 

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ВЪНШНИ ЕКСПЕРТ-ОЦЕНИТЕЛИ

КОНКУРС

ЗА ИЗБОР НА ВЪНШНИ ЕКСПЕРТ-ОЦЕНИТЕЛИ

 

 

МИРГ “ПРИМОРСКО – СОЗОПОЛ - ЦАРЕВО“ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ВЪНШНИ ЕКСПЕРТ-ОЦЕНИТЕЛИ ЗА УЧАСТИЕ В КОМИСИИ ЗА ИЗБОР на проектни предложения подадени в рамките на Местната стратегия за развитие на Рибарска област „Приморско – Созопол - Царево”, финансирани от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г.

 

scroll back to top

продължава>

 

С подаръци започна учебната година в Созопол

В присъствието на председателят на общинския съвет Красимира Германова и кметът на община Созопол бе даден старта на новата учебна година в ОУ”Св. св. Кирил и Методий”. Гости на тържеството  бяха представители на Училищния съвет и командирът на Военно морска база Атия комодор Митко Петев.

scroll back to top

продължава>

 

Обезвредиха терористи на учение

Ученици от СОУ" Св. св. Кирил и Методий " в Созопол  наблюдаваха демонстрация на  мащабно учение, което  се проведе  в навечерието на новата учебна година. Неколцина възпитаници на созополското училище взеха участие в  демонстрационно учение - показ "Съвместни усилия - Безопасни брегове - 2012" , което е съвместно занятие на сили от област Бургас ВМС, СПС, Гранична полиция, БЧК, ПБЗН и МВР.

scroll back to top

продължава>

 

Страница 232 от 256

е-вестник

Вестник "Созопол"

ВАЖНО! Профилът "Община Созопол" във Facebook.com не представя официално община Созопол.

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

декември 2019
пвсчпсн
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031